Algemeen

De WielerTrimClub Made is in het jaar 1976 op 1 april officieus door collega’s van elektrotechnisch installatiebedrijf Piet van Dijk in Made opgericht, met als doel de conditie wat op peil te brengen en te houden.

Het begon met zoals dat heet dikke-banden-fietsen, en met tochten van zo’n 40 km, met daarin een rustpauze om de zelf meegenomen boterham te nuttigen. Niet lang daarna werden de eerste racekarretjes gesignaleerd, wat de tochten iets vergemakkelijkte, en ook de afstanden wat beter overbrugbaar maakte.

Al gauw breidde de club zich verder uit met trimmers van buiten het bedrijf van Piet van Dijk. Vanaf dat zelfde (na)jaar werd officieel de naam Piet van Dijk gevoerd en kregen de trimmers gepaste kleding aangereikt om zich op de Brabantse dreven te kunnen profileren. Later werd de club naar de Gebr. Van Dijk vernoemd.

Na vijf jaar, in 1981, werd besloten toe te treden tot de NRTU: de Nederlandse Rijwiel en Toerfiets Unie. Vanaf 1984 komt de fiets unie onder de vlag van de KNWU: de Koninklijke Nederlandse Wielrijders Unie. Nog weer later komen we terecht bij de NTFU: de Nederlandse Toer Fiets Unie.

Deze NTFU is nog steeds de organisatie die voor vele fietstrimclubs (in ieder geval de onze) de belangen behartigt. Vanaf 1985 heeft de club als nieuwe hoofdsponsor Van Oorschot Kraanverhuur op de shirts vermeld staan, later komt daar subsponsor Vema Crane B.V. bij. In deze periode werd het clubblad

De Wielergazet werd gelanceerd, waarin verslagen van tochten en berichten over het wel en wee van de club vermeld werden. Eerst verscheen De Gazet op A4tjes, later als een volwaardig clubblad. In maart 2014 is dit gedigitaliseerd via de Website WTC-Made.nl.
In verlenging hiervan is toen ook gestart met een facebook pagina WTC-Made.

Trimtochten werden georganiseerd voor de bevolking van Made en Omstreken. Men kon kiezen uit verschillende afstanden, van 100 km voor trimmers tot 40 en 25 km voor gezinnen en recreanten. In die tijd werd hier gretig gebruik van gemaakt.

Zo werden veel mensen op de fiets gelokt. Avondfietsvierdaagsen werden ook door de club georganiseerd en ook hier was veel belangstelling voor. Met heel de familie in de bus gingen we op weg naar de toen bekende Hel van het Zuiden in het Limburgse heuvellandschap, waar de trimmers onder aanmoediging van hun naasten zoveel mogelijk rondjes moesten zien te voltooien, met daarin steeds weer een en dezelfde berg die beklommen moest worden.

Met zo’n 3000 deelnemers een fraai gezicht. Vanaf toen kwamen voor de wielertrimclub ook de grotere tochten in het vizier. Allereerst de Mergellandroute, wat toen als een hele onderneming werd ervaren. De Veluwetocht, de Zeelandroute, Made-Groesbeek–Made, allemaal ritten die 200 km of meer bedroegen. Klapstuk was de nu inmiddels ter ziele gegane Made–Edam (lees achterstevoren!)-Made met zijn 300 km op één dag een prestatie van jewelste.

Al deze tochten werden begeleid door een volgwagen of volgbus. In de toen nog rustige wintermaanden werd ook op ludieke wijze deelgenomen aan het carnavalsgebeuren: in de optochten gooide de club elk jaar weer hoge ogen, en kwam vaak als winnaar tevoorschijn. Gezinstochten werden en worden nog steeds georganiseerd voor het gehele gezin. Ook tijdritten in clubverband, eerst op snelheid, later op een vooraf opgegeven eigen tijd waren, en zijn nog steeds in het fietsprogramma opgenomen.

Ook bij WTC Made zijn er mensen die de club op jammerlijke en droevige wijze zijn ontvallen. Naar hen wordt ieder jaar weer een rit of tocht vernoemd, zodat zij telkens weer herdacht worden. Absoluut hoogtepunt tot nu toe in de historie van de wielertrimclub was de fietstocht naar Kozmin in Polen (dit in het kader van het toen 25jarig bestaan van de club) .

De gemeente Drimmelen heeft een stedenband met deze poolse stad. De totale afstand bedroeg 1175 km, en werd verreden in zes etappes. De tocht werd gesponsord en het netto bedrag werd besteed aan goede doelen, zowel in Kozmin alsook in Made.
Momenteel bestaat de club uit een 50-tal leden.

We kennen een Sport-, Tour-, TourTrim- en een Trim-ploeg.
Als je zeer sportief bent dan is de “Sport-groep je peloton.
Als je minder hard wil maar nog best wel ver dan kun je de “Tour-groep” kiezen.
Bij voldoende opkomst is er ook de mogelijkheid voor een combiploeg “Tour-Trim” die qua snelheid en afstand net tussen Tour en Trim in zit.
En als je wielrennen gewoon leuk vindt en graag recreatief wil rijden, dan is het wellicht  de “Trim-groep” waar je bij aanhaakt.

W.T.C. Made heeft naamsbekendheid opgebouwd en is een niet meer weg te denken wielertrimclub die met haar frisse en opvallende tenuekleuren van rood, wit, geel en grijs  zowel in de regio als daar buiten (zelfs buiten de landsgrenzen) haar aanwezigheid uitstraalt. Saamhorigheid, kameraadschap en sociaal gedrag staan hoog in het vaandel van de wielervereniging, oog voor elkaar hebbend, zo wil WTC Made vooruit kijken naar een mooie en sportieve toekomst!